Direktlänk till inlägg 7 april 2009

Virus

Av Rolf - 7 april 2009 19:34


När jag var barn talade man oftast om baciller, när det handlade om sjukdom. Ibland sa man bakterier.  Efter vad jag tycker mej ha förstått så är en bacill en sorts bakterie.

Vissa sjukdomar kunde bekämpas med sulfapreparat.
Efter något antal år kom första gången jag hörde ordet  v i r u s .   Ofta i samband med ordet polio eller influensa.  Och man fick höra att en viss sjukdom  orsakades av virus  och att dessa virus i många fall kunde bekämpas effektivt med penicillin eller antibiotika.
Och det behövdes, för virus var något starkare och mera  ödersdigert, fick man en känsla av.
Virus kan slå väldigt hårt och det utbryter då och då influensaepidemier och då hör man talas om möjligheten till vaccination. Så begreppet virus har vi människor stor respekt för. Det är
något litet  som kommer in i människokroppen, men som ställer till väldig skada i en del fall.

På 80-talet och 90-talet började persondatorerna komma in i allt fler svenska hem.
Meningarna var och är fortfarande ganska delade, om man vill ha in en dator i hemmet. Jag ska inte gå inte i den diskussionen. Men antalet datorer i hemmen stiger.  På 90-talets början rörde sej diskussionen oftast om själva datorn och styrprogrammen som hör till. Redan då hördes rykten om något som kallades datorvirus eller datavirus.

Sedan några år har begreppet Internet kommit för att stanna. Före internet brukade virus spridas genom att man använde disketter, där det fanns virus.

Men   j a g   ska   o c k s å   stanna upp ett tag. För, redan innan internet, hörde man talas om datavirus, och i fortsättningen menar jag datavirus om jag inte säjer något annat. Internet har ju den egenskapen att min dator kan ha förbindelse med en annan dator över en telefonlinje. Ungefär så. På det sättet kan virus spridas. Genom smitta om man  vill kalla det så.
 
Ett sådant virus består i princip av ett litet program, som  brukar ligga gömt inne i ett annat program. Det har avsiktligt och i  uppsåt att skada en dator lagts in i ett program.  Ett virus- program kan kopiera sej själv. Det kan  börja skada genast. Men det kan också  vara ungefär som en tidsinställd bomb.   Alltså börja fungera efter en viss tid.  Men det kan också vara gjort så att den som använder sin dator, själv utlöser virusets verkan genom att kanske skriva ett visst ord, eller utföra ett visst kommando. Verkningssätten är många, men i regel  förstör viruset alla program det kommer åt. Vad som finns lagrat på hårddisken eller i  de olika minnena, kan plötsligt försvinna eller förvanskas. Från TV-filmer har man sett hur någons dataminne har tömts eller man ser hur bokstäver och siffror bara rinner bort från skärmen.

I några fall har det varit en av datorns egna användare som har planterat viruset. Det kan vara en anställd som vill skydda sig mot att bli avskedad. Eller som hämnas för sitt avskedande genom att plantera ett virus.

Men för det mesta handlar det nog om en diskett eller ett internet-meddelande som har varit
smittbärare. När det var ganska nytt med virus, kallades de ibland efter sin funktion för trojansk häst eller andra sådana namn.  Trojansk häst innebär att ett oskyldigt och nyttigt program är värd för ett virus.  Liksom fallet är med orkaner, har ofta kända virus haft kvinnonamn.

På senare tid - detta kapitel påbörjades i oktober 2001 - har många virus skickats inne i ett e-mail, dvs ett  till viss personlig adress riktat meddelande över internet.   Därför är det viktigt att veta vilka man brukar få e-mail ifrån. Man bör se upp med reklam och olika erbjudanden. Det  som är farligt är inte att ha fått det. Men det kan vara farligt att ”packa upp det”. Det  märks inte vid uppackningen. Det kan dröja dagar, veckor... men efter t.ex ett visst datum, ska Du skriva
ordet ”utmärkt”. Då - slår viruset till. Och Du har ingen aning om vad  som har hänt. Men Du gissar att Du har fått ettt virus i din dator.

Det finns antivirus-program att köpa eller gratis ladda ner. Sådana är bra att ha och de kan rädda din dator från många fula fiskar. Men helt säker är man inte.

Datoranvändare är med all rätt förskräckta för datavirus. Små små komponenter av ettor och nollor som totalt kan förstöra datorn eller i alla fall mjukvaran.  Både de virus som angriper kroppen och datavirus, är mycket farliga för sina mål. Vi har respekt och  viss rädsla för dem.Och vi vänslas eller flörtar inte med dem. Vi använder mycket tid, pengar och energi att bekämpa dem. Det är viss skillnad mellan kroppsvirus och datavirus: Datavirus är en avsiktligt planerad skada. Människan har en rak och negativ  attityd mot datavirus.

Men det finns en skadlig motsvarighet till virus, som är äldre än både kroppsvirus och datavirus. Och som vi tyvärr inte är lika kategoriska emot. Det är synden.  Synden har  naturligtvis en synlig sida: de syndiga gärningarna. Men synden har också en egen rot och kärna, och det är den som motsvarar de virus jag har talat om. De syndiga gärningarna kommer ur synden. Det är Satan personligen som avsiktligt planterar sitt syndvirus i oss.

Men synden är vi mycket mer toleranta emot, än de olika virus. Det skulle inte falla oss in att
låta bli att bekämpa ett influensavirus eller ett datavirus. Ingen läkare eller dataexpert skulle kalla en annan för fanatiker och intolerant fundamentalist för att han bekämpar ett farligt virus med antibiotika eller ett antivirusprogram. Och säga ”Jaså du tillhör den falangen som anser att virus är skadliga. Vill du vrida klockan tillbaka?”

Men när det gäller det virus som jag här kallar synden - som ojämförligen har lagt och kommer att fortsätta lägga flest människor  i både grav och kommande förtappelse  - då är vi märkligt toleranta. Toleranta mot viruset men inte mot andra bekämpare.

Vi säjer:  Låt oss vara lite förstående - låt oss vara kärleksfulla emot syndaren men hårda emot synden. Vi är ju trots allt alla syndare.

Ja, jag är en syndare och du är en syndare. Men låt oss för Guds barmhärtighets skull inte låta detta göra att vi står med armarna i kors.

Det gör inte läkarna. Det gör inte dataexperterna.  Och dataanvändarna - framför allt - har
en fientlig inställning till virus. Man kelar inte med cancer, salmonella  eller hongkonginfluensa. Man försöker slå ut det.  Det finns inget spännande, intressant, farligt fascinerande hos datavirus. Men synden kan vi  t.o.m . beundra på en tavla på museum eller i en tv-film.

Dataexperterna och läkarna gör ett bra jobb. Även om mycket återstår för att slå ut alla
sjukdomar och virus, så slår de sej inte till ro.  

Vi som är kristna - måtte inte vi heller slå oss till ro. Det är sant att vi inte själva med mediciner eller antiprogram kan stoppa syndviruset. Dessutom insjuknar vi själva ibland. Men! - Vi vet ju att Jesus Kristus är vår räddning från detta virus. Han har befriat oss  ifrån  syndens lön, som är döden.
 Välkommen igen!  Rolf 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rolf - 4 maj 2009 17:55

Det finns ju en berömd monolog skriven av William Shakespeare, där prins Hamlet leker med tanken på självmord. Han har fått veta att hans far, kung Hamlet den äldre, har mördats av den nuvarande kungen, Claudius. Jag förkortar. - Ska man stå ut med l...

Av Rolf - 23 april 2009 12:05

Jag sade vid ett tillfälle att du kanske får frågan om du är frälst. Du kanske nu undrar vad frälst och frälsning är.  Att bli frälst är att  genom en överlåtelsehandling bli ett Guds barn och på Jesu förtjänst få komma till himmelen istället för hel...

Av Rolf - 12 april 2009 16:26

Jesus HAR uppstått!! - "Försök inte med mej!"- "Jo jag vill  faktiskt försöka med just dej!" Jag hörde på en predikan i radio idagPredikanten sa något om att hanått fram till (tron på) den levande KristusMan kan ske går omkring och har en nästan fär...

Av Rolf - 16 mars 2009 20:41

Jag har inte sagt särskilt mycket om Jesus hittills. Det är  avsiktligt. Jag var tvungen att förklara en del om Gud och Bibeln först. Jag väljer en förklaring som passar allt fler år 2001. Svenskar har i allmänhet ingen kunskap i ämnet. För verkligt ...

Av Rolf - 13 mars 2009 15:15

Jag har  tänkt så här.   Det kanske inte  ä r   t ä n k t  att vi ska kunna fatta sådana här saker som evigheten ochliknande, med vår mänskli- ga hjärna, så länge vi vandrar här.  Våra hjärnor sägs ju ha outnytt- jade resurser, enligt vetenskapsmänne...

Skapa flashcards